Властите не изключват преминаване към онлайн уроци за учениците

България е в подножието на пика на петата вълна, а властите са в готовност да затворят отново училищата. Това заяви пред NOVA зам.- здравният министър Георги Йорданов. На този фон още области у нас от днес преминаха в червената и тъмночервената зона по брой заразени.

В столичното 107-о училище броят на заразените и карантинирани преподаватели и ученици расте и се стига до там учители по едни предмети да заместват колеги по други. Включва се и директорът.

Учени разкриха какви са симптомите при заразяване с Омикрон

„От сутринта имах два часа физическо възпитание, час по информационни технологии, току що влязох в ролята на медицински фелдшер, защото и той днес отсъства”, казва Данко Калапиш.

Според здравните власти не може да се разчита на щадящите тестове, тъй като рядко отчитали положителните проби.

„Имаме съмнение, че това може да се дължи на недостатъчно доброто технологическо изпълнение. Явно е, че и учителите, и родителите не са обучени достатъчно добре”, обясни доц. Георги Йорданов.

До няколко дни ще е готов анализ доколко връщането на учениците след ваканцията е довело до резкия скок в броя на заразените.

„ Децата разнасят в семействата си вируса,  от там се и повиши и заболеваемостта - така че една от първите стъпки е да преминем, за съжаление, към онлайн”, допълни зам.-здравният министър

Директори обаче ще настояват образователният министър да спази обещанието си и училищата да не затварят първи при нов пик на пандемията.

Огнян Кунчев: Без строги мерки може да достигнем до 100 000 заразени с COVID-19 на ден

 „Акад. Денков се ангажира да отстоява тази позиция. Недопустимо е да работят казина, да работят ресторанти, молове. И без друго мотивацията на много деца намаля, намаля и желанието за учене, в същото време социалната пропаст се разраства”, категоричен е директорът на 107-о Основно училище в столицата.

Без нови ограничения можем да достигнем до 100 000 заразени с COVID-19 на ден, прогнозираха математици - като пикът ще е през февруари, когато се очаква най-голям натиск към болниците.

 „Местата са 9 хиляди за COVID, в момента са запълнени около 6 хиляди. 20-25 януари ми се струва съвсем реално да бъдат въведени много строги мерки - както щете ги наричайте – локдаун”, изчислява математикът към БАН проф. Огнян Кунчев.

За да не се стига до натиск към лечебните заведения, здравните власти обмислят увеличаване на COVID зоните, така че пациентът с лека и средна форма на коронавирус да се лекува в домашни условия.

 „Той да не търси своето джипи, където вероятно ще има опашки и затруднение, а там да му бъде направен основният пакет от изследвания, при необходимост рентгенова снимка на белите дробове, и там може да му бъде изписано лечението”, обясни доц. Георги Йорданов.

Скок в броя на заразените с COVID-19 у нас и промяна в правилата за карантина (ОБЗОР)

Лични лекари не вярват, че COVID зоните ще облекчат наплива към кабинетите им.

„В момента много хора се самоизолират, правят си сами тестове. Не се регистрират като болни и не желаят да се регистрират, но те идват пак при нас - било за консултация, било за болничен, било за преглед. Пак ние ги наблюдаваме”, изрази тревожност общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари са предложили нова амбулаторна процедура, която да им позволи да изписват безплатни лекарства за коронавирус. Такива рецепти сега се издават само в COVID зоните.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.