В понеделник са били отчетени близо 410 000 положителни теста

Пикът на Омикрон вълната във Франция се очаква през следващата седмица, когато страната може да стане свидетел на нови рекорди.

Преди часове стана ясно, че френската платформа за отчитане на данните от COVID изследвания е отчела колосални цифри - близо 410 000 са били положителните тестове в понеделник. Всяка секунда във Франция петима души се заразяват с коронавирус.

За да противодейства на силнозаразния вирус  френският парламент трансформира зеления сертификат във ваксинационен. След 15 януари достъпът до обществени места, транспорт и събития ще се случва само при наличието на ваксина, а това накара много французи да поставят първа доза.

Над 300 000 новозаразени с COVID-19 във Франция

„Извинете, не бих казал, че ваксината е неефективна. Ще кажа само, че за щастие я имаме. Знаете ли какво щеше да се случи с 300 000 случая на ден, ако не бяхме една от най-ваксинираните страни в света? Благодарение на ваксината спасихме стотици хиляди животи и така ще продължим”, заяви  Оливие Веран, здравен министър на Франция.

Повече от 90%  от френските граждани над 12 години са ваксинирани. А макар и разтревожени от рекордните цифри след настъпването на Омикрон, много французи вярват, че най-тежката част от пандемията е вече зад гърба им.

Франция затяга контрола срещу фалшивите зелени сертификати. А нова наредба предвижда до 5 години затвор и глоба от 75 000 евро за притежателите и разпространителите им.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.