Предупреждението отправи генералният директор на организацията

Вариантът Омикрон нито е толкова безобиден, нито гарантира край на пандемията. Това предупреди Световната здравна организация. На фона на поредните рекорди по брой новозаразени с коронавирус в Европа, здравната организация каза, че опасността се подценява.

Франция обяви впечатляващите 465 хиляди новозаразени във вторник. Невиждана стойност в двете години от началото на пандемията.

“Омикрон продължава да залива света. През изминалата седмица имаме 18 милиона новозаразени. Броят на починалите остава стабилен, но масовото заразяване ни притеснява. То ще окаже допълнителен натиск върху вече изтощените здравни работници и цялата система на здравеопазването”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. 

АНТИРЕКОРД: Над 11 000 нови случая на COVID-19 за денонощие у нас

За първи път, откакто започна пандемията, Германия мина границата от 100 хиляди новозаразени за един ден. Във вторник бяха отчетени 112 300. Рекордът счупи и съседна Австрия.

На този фон Англия сваля част от мерките. Правителството на Борис Джонсън залага на прогнозата, че вълната е отминала.

“Нивата на заразяване спадат. Има места, където броят на случаите се увеличава, като началните училища, но в национален мащаб, Омикрон вече прехвърли пика”, заяви Джонсън.

Не толкова оптимистично са настроени в други европейски страни. Полша ще праща всички държавни работници, за които е възможно, да работят от дома. Призовават се частните компании да направят същото. А Швейцария обяви че удължава до края на февруари сегашните препоръки за хоум офис и други ограничения, за да избегне пълен локдаун.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.