Инвестицията бе на стойност 2,1 милиарда долара

 След силен граждански натиск, Сърбия се отказа от мащабен проект за разработване на литиево находище. Англо-австралийският минен гигант Рио Тинто планираше да разработи едно от най-големите находища на литий в Европа, което се намира в западната част на Сърбия. Проектът предизвика вълна от протести. Еколози и жители на района се опасяваха, че районът ще бъде опустошен в резултат на минните дейности.

Осъдиха шофьора, предизвикал катастрофата с Шабан Шаулич

Рио Тинто планираше да инвестира 2,1 милиарда долара в разработването на находището, което би могло да захрани над един милион електромобила на година.

 „Дами и господа от медиите, уважаеми граждани на Република Сърбия, ние изпълнихме всички искания на екологичните протести и сложихме точка на въпроса с Рио Тинто в Република Сърбия. Чухме гражданите и приехме това, което те поискаха, като разбрахме страховете им”, каза премиерът на Сърбия Ана Бърнабич.

Джокович ще съди австралийските власти за 4 милиона евро

 „Настояваме за въвеждане на забрана за добива на бор и литий, защото това не е проблем само за района на Ядар, а въпрос на екологична катастрофа. Когато защитаваме Ядар, ние защитаваме цяла Сърбия”, категоричен е Сава Манойлович, организатор на протеста.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.