Без допълнителни изисквания за хората със сертификат

Европейската комисия одобри промени в правилата за пътуване заради пандемията. Препоръчва се от 1 февруари ограниченията да бъдат според конкретния пътник, а не според мястото, от което той пристига. Така всеки, който разполага с валиден сертификат, би трябвало да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия. Eврокомисарите по здравеопазването и по правосъдието призовават държавите членки да съгласуват тези действия.

“Пътуването с европейския цифров сертификат би трябвало по принцип да бъде достатъчно. Въведените от много страни формуляри за пътуване, които трябва да бъдат предварително попълнени и представени при граничните проверки, може да са от полза. Днес говорим за отпадането на допълнителни изисквания като тестове и карантина. Но всяка страна решава самостоятелно при конкретните обстоятелства. Омикрон вече е разпространен в цяла Европа и е време да се помисли за отмяната на допълнителните мерки”, каза говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.