75% от германците вече са с бустерна доза

"Все още не е въведена задължителна ваксинация в Германия. В момента това се обсъжда от управляващите и политиците, как би могло да се осъществи такова нещо", това каза за "Твоят ден" д-р Борис Таблов, реаниматор в Германия.

Той сподели, че се обмислят няколко варианта, единият е всички над 18 години за ограничен период от време, в рамките на една година, и това да покрива три дози. Трябвав да се има предвид, че вече 75% от германците са ваксинирани и с бустер и няма да бъдат много засегнатите от такова едно решение.

Лекарят допълни, че в момента се изчистват юридически казуси по въпроса, тъй като не е много сигурно как точно могат да накарат хората  да се ваксинират, ако не искат, като се говори за глоби.

Някои части от управляващите предлагат задължителната ваксинация да е за хора над 60 години след разяснителни разговори с общопрактикуващи лекари. Има и политици, които са тотално против.

Според д-р Таблов задължително трябва да бъде разясняването на ползите от ваксинирането, но е хубаво рисковите групи да бъдат ваксинирани изцяло, тъй като не се знае какъв щам  може да дойде в следващите месеци.

Вижте повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.