Името на свещеноиконом Кръстю Никофоров продължава да разделя не само ловчанлии

Административният съд в Ловеч отхвърли опита на местни хора да изчистят името на Поп Кръстю, познат в историята като предателя на Васил Левски. Магистратите отхвърлиха решението на Общинският съвет площад в града да носи името на свещеноиконома революционер. Пространството пред Градската галерия в Ловеч за четири месеца носеше името на свещеноиконом Кръстю Никофоров.

„Не е уместно един площад в столицата на революцията – Ловеч – да носи името на Поп Кръстю. Той не е предал Васил Левски. Поп Кръстю има своите заслуги за църковно-националната борба. Той има совите заслуги, но той не е най-верният човек на Левски, както твърдят най-разпалените му привърженици”, разказва проф. Павлов.

Човека без име създава уникални портрети на исторически личности (ВИДЕО)

Въпреки това в края на месец септември миналата година Общинският съвет прие внесено предложение от граждани площадът да бъде кръстен на свещеника. А кметът на общината обжалва в съда този акт.

„Аз бях водена основно от съображенията за неспазване на закона. Тъй като Закона за местното самоуправление вменява това на кмета.”, каза градоначалникът Корнелия Маринова. Така, преди две седмици Административия съд в Ловеч отменя решението площадът да се казва Поп Кръстю.

Ловчанският митрополит Гавраил е един от хората, подкрепящи опитите за изчистване на името на Поп Кръстю като предател на Васил Левски.

ЗАРАДИ СПОР: Къщата музей на Апостола в Батулци се руши

„Това е страшно обвинение. И този човек го е носил, а близките му страдали. Представяте ли си човек да бъде обвинен, че е предал велик българин, като Васил Левски? Това е страшно обвинение и едно най-големите мъченичества, които може да има”, смята митрополит Гавраил.

Предател или патриот е Поп Кръстю? 150 години след кончината, името на свещеноиконом Кръстю Никофоров продължава да разделя не само ловчанлии.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.