Анонимният творец наскоро представя портрет НА Левски, направен от клавиши на компютърни клавиатури

Често говорим за истроията и традициите си. Споменаваме имената на големите българи, отдали живота си на каузата за свободна България. Познаваме ли обаче наистина добре тези хора и отдаваме ли им нужната почит? Чрез модерно изкуство един анонимен артист ни припомня колко важно е да не забравяме героите си.

Художникът, който крие лицето си, но разкрива таланта си, насочва вниманието ни точно към личности като Ботев, Левски, Раковски. След дългогодишна пауза Човека без име отново се появи в социалните мрежи. Този път героите от неговите картини наистина са герои. Първият от тях беше Васил Левски. Артистът споделя, че започва да работи по портрет на АПостола, след като вижда друг негов, изхвърлен в контейнер за боклук.

Мъж намери картини на 350 години в кофа за боклук на паркинг в Германия

„Исках да изобразя лика на Дякона по различен начин. Исках някак да му се извиня от името на всички ни за изхвърления му портрет. Така нарисувах лика му с къртач, изкъртвайки част от стената. Изградих образа му и от клавишите на стотици компютърни клавиатури. Отне ми много месеци труд, но това трябваше да бъде направено”, споделя анонимният артист.

След четири портрета на Левски, всеки от които нарисуван в различен поп-арт стил, художникът решава, че е време да представи на публиката и следващото голямо име от българската история – Георги Раковски.

„В последното ми видео представих негов двуметров, съвременен портрет, както и нова, непопулярна информация за живота му. Видеото ни провокира до погледнем от друг ъгъл към този велик българин, за да опознаем делата и постиженията му и да се почувстваме горди”, казва Човека без име.

Пред камерата на NOVA той разкри и кой е следващият герой от историята, който ще оживее под неговата четка. А методите му на създаване на портрети остават все толкова иновативни.

Защо в Испания рисуват портрети на баби по сградите? (ВИДЕО)

„В момента една картина обикаля цяла България и се предава от човек на човек. Всеки рисува малка част от нея. Това ще е първата картина на велик българин, нарисувана от всички нас и за нас. Предстои да представя тази творба. Докато хората рисуват този портрет, аз създавам светеща картина на Христо Ботев от нестандартен материал. Тя буквално ще грее от стената. Различните материали винаги ще са част от моето творчество. В момента се уча как да рисувам с чук върху стъкло, за да представя портрет, направен и по този начин”, казва още артистът, който вече има близо 90 хил. последователи в социалните мрежи.

„Скоро ще разкрия следващата стъпка от моята кауза – желанието ми е във всяко училище и детска градина да има картини на велики българи. Те ще привлекат вниманието на бъдещото поколение и ще го насочат в посока, която може да изгради качества в тях. Ще ги накарат да се чувстват горди, да знаят кои са и да постигат целите си”, казва още творецът.

Репортер: Асен Манасиев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.