Това се казва в писмо, изпратено до премиера

Болници искат спешна помощ за разходите им за ток и газ, както и увеличение на цените на клиничните пътеки. Това се посочва в писмо от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциацията на университетските болници в България и от Сдружението на общинските болници в България.

Енергийният министър: Спирането на износа на ток би имало сериозни последствия

Писмото е изпратено до премиера Кирил Петков, до министъра на здравеопазването Асена Сербезова, до министъра на финансите Асен Василев, до министъра на енергетиката Александър Николов, до председателя на комисията по здравеопазване към Народното събрание Антон Тонев, до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и до председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Необходими са незабавни мерки за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с липсата на конкретни компенсации за ограничаване на ефекта от рязкото увеличаване на цените на електроенергията и острата необходимост от актуализация на цените на клиничните пътеки”, се казва в писмото на болниците.

Пеканов: Цените на тока ще останат високи до пролетта

Във връзка с компенсацията за високите сметки за електроенергия болничните сдружения обръщат внимание, че лечебните заведения минават под общия знаменател за бизнеса като небитови потребители и без да e взетa под внимание тяхната роля в пандемията, социално значимата им функция, както и факта, че те нямат механизми за увеличение на приходите, както това се случва в останалата част от икономиката.

В писмото от болничните организации се допълва, че има остра необходимост от увеличение на цените на всички клинични пътеки с минимум 20 на сто през 2022 г. и поетапно достигане до поне 100 процента в следващите до 3 години. От цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците, припомнят в писмото си от организациите.

„Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за „вълна” от пациенти със забавено лечение, недиагностицирани и нелекувани навреме заради ограничаване на плановия прием или избягване посещението на лечебни заведение поради притеснения, свързани с пандемията”, е добавено още в писмото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА