Протестиращи настояват за оставки след смъртта на жената

Трети пореден ден на протести във Враца в подкрепа на семейството на починалата в болницата във Враца жена.

"Съпричастни сме към това, което се случва. Вчера беше една жена, а утре ще дойде нашият ред”, каза един от протестиращите. ”Жената, която псорещна пациентката на регистатурата следва това, което й е наредено. Там има камера, която я следи. Затова по етапен ред трябва всеки да си понесе отговорността, и най-вече министърът", добави той.

“Призивът на семейството е да бъдат оставени да изживеят болката си. Детето има законови настойници, то не може да бъде осиновено", обясни представител на платформата “Бъди добър, прави добро”, която свързва желаещи да помогнат със семейството на починалата жена.

Протест и напрежение във Враца заради починалата жена пред спешното отделение

“Тук съм, за да подкрепим едно почернено семейство и не само тях, а и много други. Преди време ми се наложи и на мен да дойда с детето си. От притеснение му забравих ЕГН-то, но все пак ни пуснаха вътре”, разказва друга протестираща. 

Директорът на Държавната агенция за закрила на детето поясни, че Дирекция "Социално подпомагане" се е самозезирала. "Веднага е започната работа по регистрирания сигнал. Вчера е направна кризисна интервенция за работа с психолог за преодоляване на емоционалната травма от загуба на родителя”, каза тя.

Бабата и дядото по майчина линия ще бъдат попечители на детето. Семейството ще бъде подпомогнато с еднократна помощ, каза още директорът на Агенцията.

Днес предстои ексхумацията на починалата жена, ще бъде направена аутопсия и тепърва ще се изясняват причините за нейната смърт. 

Сербезова: Ще бъде извършен одит на всички спешни звена в страната

Темата за реда и приема в Спешните отделения коментира Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

„От 2017 г. на 134 страници има разписан стандарт по Спешна медицина. 62 страници са отделени на организацията и реда в Спешните отделения и е опитано кой, как, къде извършва медицински триаж. Това е първото, което се извършва при постъпване в Спешно отделение”, каза тя в студиото на „Здравей, България”.

„Съгласно него е разписано, че трябва да има триажна зона и медицински специалист да извърши такъв триаж. Той трябва като види пациента от врата и установи, че има нарушение на съзнанието или дишането, до 1 минута да влезе в Спешното отделение. Това е медицински стандарт. Тези пациенти имат приоритет преди всички останали”, категорична бе тя.

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК