Според доц. Киселова конституционният проект на министъра на правосъдието е минималистичен

"Резервиран съм към целия процес заради ниската обществено-политическа легитимност на парламента. Той е избран с историческо дъно на избирателна активност. Възможно е в резултат на преговори да се стигне до конституционно мнозинство, но това НС може да произведе само нетрайни, оспорими конституционни промени, които при следваща конфигурация сигурно ще бъдат ревизирани". Това заяви д-р Борислав Цеков, юрист и експерт по конституционно право за "Твоят ден".

Той счита, че кадровият въпрос води до търсене на съгласие за конституционни промени, но това не е съдебна реформа. "Да се навлезе в процесуалното и материалното законодателство, там са сериозните практически проблеми, с отношение към справедливостта. "Не очаквам нови идеи или философия за някой институт или институция. Дебатите ще бъдат центрирани върху отстраняване на главния прокурор или запазването му. Вероятно и някои ще бранят осъществяването на конституционния мандат", коментира експертът. И изрази надежда, че президентът няма да има амбиции за разширяване на правомощията, защото това е вредно и носи авторитарен оттенък. "Нито един от големите проблеми на България не произтича от Конституцията", категоричен е д-р Цеков.

Депутатите обсъждат идеята за Временна комисия за промени в Конституцията

От своя страна доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, обясни, че промените в съдебната власт са основани на три теми - върховенството на правото и правата на човека. "Очаквах депутатите да се променят първо Закона за съдебната власт и НПК. А проектът на министъра на правосъдието е минималистичен. В него има само това, за което има мнозинство. 

Според нея политическите партии са престанали да представляват гражданските интереси. А плодът е ниската избирателна активност. "Партиите можеха да подходят по-глобално и да направят равносметка на действието на Конституцията от създаването й насам", подчерта тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК