Една от причините - кой и кога е внесъл Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК

Нов спор в парламента за това предаден ли е Планът за възстановяване от правителството или не. Премиерът Кирил Петков заяви, че това е направено, но без да посочи точна дата. Това ядоса ГЕРБ и се стигна до обвинения. Високите сметки за ток на общините, също покачиха напрежението в пленарната зала.

„Получавате в наследство договорен достъп до 50 млрд. европейско финансиране. Кога България ще има достъп до тези пари?”, запита Томислав Дончев.

„Планът е предаден на Европейската комисия и тя го разглежда. Чакаме техния краен резултат”, отговори Кирил Петков.

Петков: Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме

Планът се внася само веднъж, а това вече беше направено от служебния кабинет. Редовният трябва да коригира забележките от Комисията в различните сектори и да ги представи за ново разглеждане.

„Имаме огромна зависимост от руския газ. Конфликтът, който нараства между НАТО и Русия имаме доста голям риск от потенциални санкции”, посочи Петков.

„Ако вие имате одобрен план днес, вие трябва да договаряте по 600млн.на месец”, заяви Дончев.

„По-добре е да изчакаме 2-3 седмици, отколкото да похарчим милиарди, които могат да променят бъдещето на България по ужасно грешен начин”, отговори Петков.

Последва реакция на ГЕРБ и от кулоарите. „Кое е истината - в ЕК е изпратено нещо, което никой не е виждал, с неясно съдържание и ангажименти или за съжаление министър-председателят е излъгал?”, коментира Томислав Дончев.

Напрежение в парламента заради тока и санкциите по „Магнитски”

По-късно от ГЕРБ свикаха и брифинг за медиите. „Планът е в Европейската комисия и тя го разглежда. Днес говорител на ЕК заяви, че Планът, с който разполагат е подаден на 15 октомври 2021 г. – това е планът „Пеканов”, разработен от второто служебно правителство. Правителството на Петков беше избрано два месеца по-късно”, обяви Томислав Дончев.

„Истина или лъжа са думите на Петков от днес, че Планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда? Не обичам евтините политически внушения. Не е хубаво да се лъже, особено в парламента. Заради това поведение ще бъдем принудени да решаваме от сега нататък дали всяка дума на премиера е истина или лъжа”, добави той.

Напрежението по време на блиц контрола се покачи и заради  по-скъпите сметки за ток на общините и заявките за подпомагане от държавата.

„Вие обещахте светло бъдеще на българските граждани, а днешното бъдеще и ежедневие е тъмно, студено и по-скъпо”, заяви Александър Иванов.

„Правителството на Борисов, по признание на вицепремиера Бъчварова, прекрати проекта Белене. И сега не ни говорете защо няма ток и защо е скъп тока”, каза Георги Свиленски.

„Аз не виждам какво е заплашителното и кое е страшното, ако всички са си харчили парите по най-прозрачния начин и имат тези нужди – да дойдат при нас”, заяви Кирил Петков.

Финансовият министър обясни, че общините ще бъдат компенсирани както за януари, така и за февруари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.