Всички ученици се връщат в клас

Разхлабват противоепидемичните мерки в София. Това реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб.

От 00.00 ч. на 10 февруари нощните заведения отново ще могат да работят без вечерен час, но остава мярката за запълване на максимум 50% от капацитета им, изискването за зелен сертификат за служители и клиенти, както и осигуряване на дистанция от 1,5 м между масите.

COVID-19: Ръст в процента на положителните проби

От 14 февруари всички ученици се връщат присъствено в клас при тестване веднъж седмично. Това решение е взето на базата на намаления брой заразени преподаватели и ученици, който се отбелязва след ваканцията, съобщи областният управител на София Иван Кючуков.

От 14 февруари се подновява и плановият прием в болниците, както и извършването на планови операции.

На заседанието на Щаба следващата сряда ще бъде отчетено дали разхлабването на мерките не е довело до влошаване на епидемичната обстановка и, ако се окаже така, ще се решава дали мерките да не се затегнат отново.

"Случаите на COVID-19 намаляват и то намаляват сериозно в нашата област. Според данните те са намалели почти до 10 хиляди от 14 хиляди, което е почти по 100 случая на ден надолу. Но всичко това е резултат от въведените преди две седмици мерки. Ще наблюдаваме епидемиологичната обстановка до следващата сряда. И дали ще се наложи да предприемаме пак мерки. Да се надяваме, че няма да бъдат необходими мерки за децата, защото достатъчно се намесихме в тяхното образование", заяви Иван Кючуков, областен управител на София. 

От бранша на заведенията подкрепиха отмяната на вечерния час, но твърдят, че както и досега няма да спазват мерки - дори тази да са с половин капацитет.

„За пореден път имитираха някакви мерки, за пореден път дискриминаха някакъв сектор и за пореден път нищо не свършиха и слава Богу ние не затворихме, така че няма да се налага да отваряме”, коментира Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

A oт щаба си дават срок да видят дали разхлабването отново ще влоши ситуацията.

"Ще наблюдаваме какво ще се случи следващата сряда и дали ще наложи да предприемаме пак мерки. Да се надяваме, че няма да бъдат необходими мерки за децата, защото достатъчно се намесихме в тяхното образование”, добави Кючюков.

Според медици връщането на учениците след ваканцията отново ще промени кривата и ще покачи случаите.

„Наистина децата са силни разпространители на заболяването, тъй като общуват помежду си без всякакви предпазни средства и в училище е трудно да бъдат контролирани”, добави проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

Въпреки че ситуацията постепенно  се нормализира, казват експертите, е рано да се мисли за трайно премахване на ограниченията.

„Още не сме свидетели на сериозен спад в случаите, виждаме, че продължават доста случаи на ден – на заразени, на хоспитализирани особено”, добави тя.

Болници също потвърждават, че все още не са усетили намаляване на натиска към COVID секторите.

„В момента имаме свободни интензивни легла, но тук от два дни тенденцията е отново да се напълнят. Има и болен персонал в болниците.  Да ви кажа, че имаме достатъчно, ще ви излъжа. Взимаме от други клиники”, обясни изпл. директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Иван Поромански.

Според излезлия наскоро анализ - "Индекс на болниците", в Пирогов са отчетени най-много смъртни случаи на пациенти с COVID-19 за миналата година. Директорът на лечебното заведения обясни негативната тенденция с факта, че Пирогов приема най-тежките случаи не само от цяла София, но и от цяла България.

Междувременно РЗИ-София публикува и заповедта, с която се разхлабват противоепидемичните мерки в столицата. 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.