Милен Лаков от Горна Оряховица се заканва да съди МВР

Мъж от Горна Оряховица ще съди МВР за пропуснати ползи. Причината е, че от Пътна полиция му взели книжката заради положителен тест за наркотици.

Седем месеца по-късно мъжът е оневинен, след като кръвната му проба е отрицателна. После станало ясно, че е пил обезболяващо заради болка в зъба. Човекът обаче 7 месеца останал без работа.

Историята на 29-годишния Милен Лаков от Горна Оряховица започва на 4 юли миналата година. В следобедните часове е спрян за рутинна проверка от Пътна полиция. Поискали да му направят и тест за наркотици. Мъжът се съгласил.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Как хапче без рецепта те праща в ареста? (ЧАСТ II)

„Направиха ми и ми показа бензодиазепин. От един аулин ми показа бензодиазепин. Задържаха ме за 24 часа и ми казах, че като дойдат кръвните проби, всичко отпада и ми се връща книжката. Отидох в болницата, дадох кръв, но не знаех, че се чака толкова дълго време - 7 месеца”, разказа Милен Лаков.

Той е професионален шофьор. След като останал без книжка, останал и без доходи.

„В смисъл, не са ме изгонили, но без книжка не мога да карам и седем месеца останах без работа”, обясни Лаков.

От Пътна полиция обяснили на 29-годишния мъж, че резултатът се бави, тъй като кръвта му се изследва в лицензираната лаборатория на Института по криминалистика, където идвали проби от цялата страна.

Д-р Борислав Генчев е в списъка на вещите лица, които дават становище по дела за употреба на алкохол и наркотици.

„Някои от тестовете реагират на медикаменти, които се изписват дори с обикновена рецепта от лекуващ лекар, като по-разпространени обезболяващи, а и на много медикаменти, които общопрактикуващите лекари изписват така наречените зелени рецепти. За много от тях е отбелязано, че могат да се използват и при шофиране, но при повишено внимание”, обясни д-р Борислав Генчев.

Разказът на Милен Лаков не изненадва д-р Генчев.

„И аз има пациенти, които са се оплаквали по този повод. Оказва се, че някои от тестовете на полицията, които дават за пет наркотика положителен тест, оказва се, че след кръвна проба, която е бавна, скъпа, сложна, пациентът или засечения с обвинение за наркотици, е използвал медикаменти, които са разпространени в аптечната мрежа. Трамадолите. От групата лекарства, които съдържат парацетамол, някои леки седативни средства могат да реагират. Понякога и аулина и други подобни аналгетици от по-висш клас могат да реагират”, обясни д-р Генчев.

Медикът съветва, как да реагират шофьорите в случай, че са сигурни в себе си, че не са употребил наркотици.

„Да съобщават, какви медикаменти са използвали, на органите на реда. Те биха съобразили, предполагам, този факт и биха решили, как да процедират с човека”, каза д-р Генчев.

От МВР  отказах коментар, тъй като имало проверка по конкретния случай, която не била приключила.

Милен Лаков твърди, че никога не е ползвал наркотици.

„Не е проблем да те тестват. Проблемът е какво им показват машините или по-бързо да излиза този кръвен тест, а не 7 месеца”, заявява Милен Лаков. Той вече се е върнал на работното си място – тежкотоварен камион за разнос на хранителни стоки и подготвя съдебната си жалба си срещу МВР за пропуснати ползи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.