По думите му вече сериозно се говори за ковидофобия

"По време на пандемията има усложняване на ситуацията в честите психични заболявания, както и маргинализация на тежките такива. Много хора в различни сектори вече са стигнали до фаза на примирение и безразличие. В литературата вече сериозно се говори за ковидофобия, определят я като масова хистерия". Това заяви в "Денят на живо" психиатърът акад. Дроздстой Стоянов.

По думите му има средствата в бюджета за психично здраве и стратегията за него са незначителни. "Сумата е значимо под 1 млн. Огромната част от предвидените средства са от Плана за възстановяване, който е в етап на ревизия. Медиите могат да влияят на стреса от новините. Парламентарната демокрация в своя здрав вид се опитва да се завърне", сподели той. 

Психиатър: COVID-19 доведе до ръст на невротичните заболявания и Синдрома на пещерата

Според него е нужно мащабно преструктуриране на психиатричната помощ. "От над 4000 легла, които обезпечават кличиното обслужване на пациентите, над 50% се намират в държавните болници, извън населените места, а достъпът до общи медицински услуги е затруднен. Няма приемственост и последователност в управлението на случаите, така че да бъдат обслужвани по местоживеене. Нужно е създаване на множество компактни станционарни центрове", обясни акад. Стоянов. И благодари на здравния министър за привеждането в действие на стратегията за психично здраве.

"Подкрепям студентите и твърдо смятам, че присъственото обучение трябва да се възстанови. Недопустимо е продължаването на обучението по регулирани специалности онлайн", категоричен е акад. Дроздстой Стоянов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.