Президентът Зеленски обяви 16 фенруари за Ден на националното единство в Украйна

Днес президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи послание към сънародниците си.

"Посланието на украинския президент можое да се тълкува като призив към хората да останат сплотени и да не се поддават на манипулации и паника. В същото време може да се приеме и като сигнал, че Украйна е обединена, силна, че не се страхува", това каза в извънредното студио, посветено на Консултативния съвет по национална сигурност, международният редактор Десислава Пейчева.

С това послание Володимир Зеленски обяви 16 февруари за Ден на единството в Украйна. С този акт той отговаря на слуховете, че е възможно действително да има нападение срещу страната.

Армията е мобилизирана, но отделни гражадани и семейства също се организират и се обучават, подготвайки се за евентуални сражения.

Юлия е от Одеса. Успешна бизнесдама и домакиня, която в последните месеци често може да бъде видяна на полигона за обучение на бойци.

„Нямам никакъв опит в спорта, камо ли в бойните изкуства или нещо подобно. Аз съм много миролюбив човек и ежедневните ми задължения включват шиене, готвене и други домакински ангажименти“, споделя Юлия.  

В последните месеци обаче домакинските задължения остават на заден план, тъй като Юлия усеща, че трябва да се готви за война. Включва се като доброволец в група, която всеки уикенд се събира пред паметника на миньорите от Донбас. През Втората световна война те са изпратени в Одеса да защитават пристанищния град от нацистите. Сега Юлия тренира за подобен сценарий. 

"Обучението тук ми помага да се справям по-лесно психически с нарастващата заплаха. Не просто да седя и да чакам, а да знам, че съм подготвена и имам умения за това. Защото сега разбирам, че е възможно да ми се наложи да се изправя срещу добре подготвени хора и трябва да им се противопоставя. Затова тренирам", казва още Юлия.

А оказва се, че Юлия съвсем не е изключение. Все повече жени от цяла Украйна се включват в подобни курсове, за да усъвършенстват уменията си за самозащита. Сред тях е и 44-годишната майка на две деца Виктория от Харков. 

"Работя като мениджър в строителна компания, но прецених, че е дошъл моментът да се подготвя да защитя страната си, дома и семейството си. Всеки ден следим новините и знаем, че има голяма опасност да бъдем нападнати. Няма да бягаме, няма да изоставяме любимия си Харков. Затова трябва да сме готови и да се бием за него“, заявява и Виктория Макарова, мениджър от Харков.  

Равнопоставена ли е обаче тази битка и има ли реален шанс на пръв поглед обикновени жени могат да се справят в ситуациите, за които се готвят. 

„Съдейки по моя опит, момичетата са по-отговорни. Мъжете са изпълнени със сила и дух, но момичетата са по-фокусирани върху качеството при изпълнение на задачите. Затова не се притеснявам за тях, сигурен съм, че ще направят всичко, както трябва", убеден е военният инструктор Игор Пушкарев.

Всеки ден жените усъвършенстват нови техники за самозащита, стрелба с пушка по цели във въздуха. И все пак между тренировките се молят да не се налага да демонстрират наученото.    

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.