Тя ще е посветена на кризата в Украйна

Неяснота около евентуалната среща между Владимир Путин и Джо Байдън. От Париж казаха, че двамата пак ще се срещнат, за да преговарят за Украйна. Така са се разбрали Макрон и Путин във вчерашните им дълги разговори по телефона, но преди час руснаците настояха, че конкретни параметри на подобна среща няма. Можело обаче да се срещнат външните министри. Засега няма точна дата за среща на президентите на Съединените щати и Русия. Има вероятност тя да е още тази седмица. Но не е сигурно, че двамата изобщо ще се срещнат, въпреки оптимистичния тон на Елисейския дворец. След дългите разговори на Макрон с Путин, те се съгласиха, че трябва да се даде нов шанс на дипломацията. Американците предпазливо се присъединиха.

"Ние вярваме, че президента Путин е решил да атакуват, но докато реално не влязат танковете и не се вдигнат самолетите, ще използваме всяка възможност, да видим дали дипломацията все още може да разубеди Путин", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Снощи Джо Байдън ръководи заседание на Съвет за национална сигурност на Съединените щати. Медиите пишат, че разузнавачите и генералите смятат, че руските командири вече са получил и заповеди да продължат с плана за инвазия. Тя щяла да започне с масова кибер атака, последвана от ракетни удари и бомбардировки, след което наземна кампания към Киев.

„Техните планове, за които говорих пред Съвета за сигурност на ООН миналата седмица, се изпъляват както предвидих. Русия се опитва да създаде серия от провокации, като оправдание за агресия срещу Украйна. Виждате го в последните няколко дни. Сега те оправдават безсроното удължаване на тези беларуски "учения" в кавички, с напрежението в Източна Украйна. Напрежение, което самите те създават”, подчерта Блинкен.

Руснаците за пореден път отрекоха, че имат подобни намерения. Те наричат "провокация" посочването на конкретни дати, в които ще нападат Украйна.

"Няма инвазия и никакви подобни планове. Русия официално декларира своята готовност да продължи дипломатическите усилия", категоричен е Анатолий Антонов, и.д. посланик на Русия в САЩ.

А на този фон продължава евакуацията на хиляди жители на Донбас. Русия организира преместването им на тяхна територия с влакове и автобуси. Кремъл твърди, че хората в Донбас са заплашени от офанзива на украинската армия. Според Москва, само от Донецк вече са пристигнали над 60 хиляди души.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.