За това настоя президентът Володимир Зеленски

Украйна въвежда военно положение. За това настоя президентът Володимир Зеленски. Няколко часа по-късно Върховната Рада официално прие предложението. "За" гласуваха 300 депутати.

Зеленски призова сънародниците си да запазят спокойствие и да останат по домовете си. Той каза, че Русия е нападнала военни обекти и граничните пунктове.

ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви военна операция в Донбас (ВИДЕО)

Часове преди началото на руската атака, Зеленски се появи по телевизията в Украйна. Но вместо към украинския, се обърна към руския народ.

"Вашите лидери одобриха войската ви да тръгне напред, в земите на друга страна. И тази стъпка може да даде начало на голяма война в Европа. Със сигурност знаем, че нямаме нужда от война - нито студена, нито гореща, нито хибридна. Но ако бъдем нападнати от войска, която се опитва да отнеме страната ни, свободата ни, живота ни и живота на нашите деца, ще се защитаваме. Когато настъпвате срещу нас, ще виждате лицата, не гърбовете ни. Войната е голямо бедствие, което има огромна цена. Вече никой няма да е в безопасност. И кой ще страда най-много? Хората! Кой не иска войната най-силно? Хората! Кой може да я спре? Хората! Има ли такива хора сред вас? Сигурен съм че има", заяви Зеленски.

Той е разговарял с американския си колега Джо Байдън, малко след като Путин обяви началото на военната операция.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.