По думите му засега няма риск от Трета световна война

„За трета световна война не може да говорим, но енергийната криза е много вероятно да почука на нашата врата. ЕС не научи урока от кризата с Крим". Това заяви в ефира на „Здравей, България" бившият зам.-министър на външите работи Милен Керемедчиев.

„Путин стартира втори етап на своя план, който повтаря този в Крим. Руският президент изчака да види какви ще бъдат мерките и санкциите от САЩ и ЕС. Те бяха доста меки и това му даде възможност да добие желанието да продължи със своята инвазия”, коментира  Керемедчиев.

ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви военна операция в Донбас (ВИДЕО)

По думите му е имало и момента на дезинформация.

„Говорих с мои източници в Украйна. Имаше една дезинформация при обикновените украински граждани, че НАТО и САЩ ще влязат на украинска територия и ще защитят народа от руската инвазия. Нещо, което е вървяло в украински медии. Те са очаквали това, което беше споменато и от Байдън и Столтенберг, че няма да има реални военни действия между части на НАТО и Русия. Украинската армия има пълното право за защита. Говорим за рязка ескалация на напрежението”, каза още бившият зам.-министър на външите работи.

Според Керемедчиев Украйна е оставена да се защитава сама. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Взривове разтърсват редица украински градове (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.