Той смята, че целта на Путин е промяна в управлението в Украйна

"Очевидно целите на Русия не са да се пробие фронт и да се завърши операция, а промяна в управлението в Украйна. За това сега са в етап на изолиране на военната сила на Украйна без особени жертви и създаване на марионетно правителство с дълготрайни последици. Има голяма вероятност да има нова Студена война и падане на Желязната завеса по границите на НАТО". Това заяви бившият началник на отбраната ген. Константин Попов за NOVA NEWS. 

По думите му конфликът зависи от решимостта на руснаците да изпълнят своите цели. "Не трябва да има настроения срещу руския народ, те нямат общо с това какво мислят управляващите. Вероятно целта е да се върне ерата "Янукович". Ще трябва да се създаде благоприятна обстановка за Русия, а Въоръжените сили да не представляват никаква заплаха за Русия", сподели той. И допълни, че постигането на стратегическата цел на Путин е трудна за реализиране.

НАТО подсилва военното си присъствие по източния фланг на Алианса (ВИДЕО)

Според него е важно да се види доколко украинците като народ са съгласни да се защитават. "Украинската армия беше модернизирана. Руската армия е много по-модерна и мощна от украинската", отбеляза генералът. И уточни, че проруското правителство, което цели Путин ще управлява цялата страна, не само сепаратистките райони.

Относно последиците за България той бе категоричен, че има голяма вероятност да се засегнат. "Санкциите са инструмент. Те няма да решат глобалните проблеми", посочи ген. Попов. 

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.