Персоналът на централата продължава да я обслужва

Специалистите от Екоцентъра в Украйна казват, че има повишени показателите на радиационния фон в зоната на Чернобилската АЕЦ. Те отдават това на нарушаването на горния почвен слой заради придвижването на тежка военна техника в района и вдигане във въздуха на радиоактивен прах. Това съобщава Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна във Facebook, цитирана от aгенция "Укринформ".

Руското военно министерство: Радиоактивният фон в района на "Чернобил" е в норма

Състоянието на ядрените инсталации и други обекти на Чернобилската АЕЦ остава без промяна.

Съветникът в канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Михаил Подоляк, каза вчера, че украинските военни са изгубили контрол над АЕЦ "Чернобил". Засега не е известно състоянието на обектите в зоната на централата и на хранилищата за ядрени отпадъци, посочва "Укринформ".

Данните от системите за радиационен мониторинг в България показват липса на изменение в стойностите на гама фона на територията на страната. Това се казва в съобщение до медиите, разпространено от името на Агенцията за ядрено регулиране. 

Руски военни превзеха АЕЦ "Чернобил"

По-рано руското Министерство на отбраната съобщи, че Въздушно-десантните войски на Русия от вчера изцяло контролират територията в района на "Чернобил" и радиационният фон там е в нормата. Персоналът продължавал да обслужва централата и да следи радиационната обстановка в района, отбелязва ТАСС.

Руски войски навлязоха в зоната на Чернобил от Беларус

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА