Мярката е временна

Малта обяви в сряда, че временно ще спре да дава гражданство и право на пребиваване на руснаци и беларуси заради инвазията на Москва в Украйна, като преустанови прилагането на така наречените "златни паспорти" за богати инвеститори.

В изявление на парламентарния секретариат на Малта, отговарящ за гражданството, се казва, че "до второ нареждане е спряно обработването на молби ... от граждани на Руската федерация и Беларус".

"В резултат на последните събития съществуващите правила за надлежна проверка не могат да бъдат извършени ефективно при сегашната ситуация", се казва в съобщението.

При направените проверки за съответствие не са били открити лица, които попадат в списъка със санкции на Европейския съюз, заяви тя.

Малта е една от малкото държави от Европейския съюз, които предлагат програми, при които чужденци с висока нетна стойност могат да получат право на пребиваване - и евентуално гражданство, чрез инвестиране на големи суми.

В съвместно изявление на западните лидери, публикувано от Европейската комисия в събота, се казва, че те ще се опитат да ограничат "златните паспорти", с които "богати руснаци, свързани с руското правителство, стават граждани на нашите страни и получават достъп до нашите финансови системи".

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.