В мотивите предоставени на ВСС се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосноват извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. 

Йорданова ще иска предсрочно прекратяване на мандата на Гешев още тази седмица

За втори път Висшият съдебен съвет ще решава дали да освободи обвинител номер едно предсрочно. Поне 6 от деветте основания в искането на министър Йорданова съвпадат с тези на предшественика й Иван Демерджиев. Нови са обстоятелствата, свързани с "неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становище", както и свързаните публично изразеното от Иван Гешев съмнение за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата.

“С оглед необходимостта от изчерпване на всички административни стъпки аз внасям моето предложение за нови обстоятелства”, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова. 

Прокуратурата: Руски дипломат у нас е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност

Прокуратурата отговори с пост в социалната мрежа. В него те пишат, че искането отново се базира на неверни твърдения, медийни внушения и фабрикувани сигнали. Определят го като политически натиск върху прокуратурата, който преследва нелегитимни цели.

Гешев разговаря с главния прокурор на Украйна

А според вътрешния министър Бойко Рашков, този въпрос е трябвало да бъде решен още миналата година.

“Мнението на състава на ВСС се различава от общото на юристите в нашата страна. Щом закона позволява по този ред са е освободен, няма никакви причини да не мисля, че може да е освободен”, каза Рашков.

КПКОНПИ е с нов председател

От Висшия съдебен съвет на този етап не коментират новото искане. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.