Днес се навършват 2 години от началото на пандемията от коронавирус в България

Точно преди 2 години, на 8-ми март 2020 г., у нас беше регистриран първи случай на коронавирус. Оттогава България премина през пет вълни на пандемията, като последната все още отшумява.

Положителните проби през последното едни денонощие са 2462. Направените изследвания са близо 22 000, което означава, че процентът на положителните проби е над 10 на сто.

Белгия премахна зелените сертификати и маските

Излекуваните са 5894, а починалите - 91. Пациентите, настанени в COVID отделенията на страната, вече са под 3000 души.

За изминалите 24 месеца общо над 1 млн. българи са дали положителни проби, а поставените дози от ваксините са над 4 млн. 

Китай с най-голям брой новозаразени с COVID-19 от февруари 2020 г. насам

„Минахме през всички фази на лечението на пациентите – от хлорохина до моноклоналните антитела. Самите ние бяхме затворени в отделенията по 7 дни без близки и роднини. След като излизахме оттам, продължавахме да бъдем в изолация поне за 2 седмици, за да предпазим нашите близки. Малко по малко този страх намаля”, каза д-р Петър Калайджиев - началник клиника в УМБАЛ "Царица Йоана”.

„Възрастното население с множество придружаващи заболявания са хората, които дадоха живота си в тази пандемия и това ще продължава да бъде така”, добави той.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.