Писателят смята, че България не трябва да продава независимостта си заради петрол

"Не съм очаквал това да се случи. Смятах, че Путин блъфира, за да отклони вниманието от вътрешните си проблеми, които са много. Това показва само моята наивност и тази  на целия цивилизован свят. Но добрата новина е, че първоначалното объркване се трансформира в изконното чувство за съпричастност. Българите показаха, че искат да помогнат. Пробуждането на доброволческия дух е много важно", това каза в "Твоят ден" писателят Захари Карабашлиев.

Той добави, че всеки един от нас вече се пита какво може да направи, за да помогне.

Писателят припомни, че доброволчествено не е чуждо на българина и е достатъчно да се погледне в историята какво прави Варна през 1916-1917 година, когато Първата световна война включва и освобождаването на Добруджа от румънски и руски агресори. Тогава вълната от доброволчество във Варна не е организирана по държавен начин.

Според твореца е много важно на какво хората обръщат внимание, на злободневието или на добрината, която съществува и е преобладаваща.

Захари Карабашлиев смята, че България трябва да се държи като член на НАТО и ЕС и де салидарна са налаганите санкции на Русия.

"Нашите санкции нямало да включват петрол. Толкова лесно ли ще продадем независимостта си? След това ще трябва да се обърнем с лице към себе си и да попитаме как постъпихме в една война и криза", заяви той.

За него лидер на една държава, когато е избран, трябва да бъде последователен, да не се страхува да застане пред хората и да каже, че ще има жертви и лишения, за да се защити позиция, за да не се стигне до разрушенията на войната.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.