Брент Рено е носител на известни награди

Чуждестранен журналист, работил за "Ню Йорк Таймс", е бил убит при обстрел в град Ирпен. Екип на NOVA се е укривал заедно с него преди дни.

Новината съобщи началникът на полицията в Киев Андрей Небитов. Става въпрос за Брент Рено.

"Ню Йорк Таймс" заяви, че той е бил талантлив фотограф и автор, който е работил през изминалите години за изданието, последно през 2015 година, но към днешна дата не е работил за тях.

ДЕН 18 ОТ ВОЙНАТА: Русия атакува цели в западната част на Украйна

Колегата на Рено е леко ранен и откаран в местната болница.

Президентът Зеленски обяви, че броят на цивилните граждани, напуснали районите на сражения се е удвоил, а хуманитарната помощ за обсадения град Мариупол ще пристигне днес.

По-късно списание "Тайм" отдаде почит към американския журналист. 50-годишният Рено е бил в Украйна, където е работил по проект на Time Studios, посветен на бежанците, потвърдиха от компанията.

В изявление главният редактор и изпълнителен директор на „Тайм” Едуард Фелзентал и Иън Орефис, президент и главен оперативен директор на „Time Studios”, заявиха, че са "съкрушени от загубата".

"Като награждаван режисьор и журналист Брент се занимаваше с най-трудните истории по света, често заедно с брат си Крейг Рено", се казва в изявлението. 

Кой е Брент Рено?

Американският журналист, загинал днес в Украйна при обстрел, е родом от град Литъл рок, в щата Арканзас, съобщава АФП, като цитира интернет сайта на Фондацията на Ниман за журналистика, свързана с Харвардския университет. Тя му е предоставила финансиране през 2019 година.

Освен журналист, Рено е бил и писател. Той е работил и по множество проекти за документални филми с брат си Крейг, като е покривал разнообразни теми като бежанската криза в Централна Америка, политическите сътресения в Египет и борбата срещу екстремизма в Африка и Близкия изток.

Журналистът е загинал на място, след като е бил прострелян във врата, уточнява Данило Шаповалов, лекар, работещ за украинските сили, който е поел случая с пострадалите американски журналисти. Освен убития Рено беше ранен и неговия колега Хуан Аредондо, намирал се в същия автомобил, както и цивилен.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА