Не съм се срещал с Георги Самуилов, добави министърът

Атаката към мен е нескопосана и с неверни твърдения. Това заяви в ефира на „На фокус” министърът на финансите Асен Василев във връзка с обвиненията към него и образуването на евентуално досъдебно производство.

„До мен не е стигала информация за образуването на производство. Аз научих за случая от Бойко Рашков около пет минути преди да научат и медиите. От това, което той ми показа е, че се споменава среща от 5 януари на Петролната и газова асоциация, която аз съм бил ръководил. На 5-ти януари е имало среща в МС с Кирил Петков, на която аз не съм присъствал. Собственикът на „Инса оил” Георги Самуилов също не е присъствал на тази среща, там е бил неговият адвокат”, обясни той.

Василев уточни, че се е срещал със Самуилов веднъж по време на служебния кабинет.

„Искаше да даде някаква информация, за това, че е бил притискан. На тази информация направихме дописка и тя си продължи по пътя. Последва сигнал до ДАНС, който те разследват. Не знам какво е било установено”, каза още министърът.

Василев коментира още, че всеки може да подаде сигнал срещу всеки.

„Очаквахме да има разнородни атаки, тази конкретно е нескопосана. Подава се сигнал с факти, които доказуемо не са се случили”, уточни той.

Асен Василев коментира и решението на Русия Европа да купува газ само в рубли.

„България няма да плаща в рубли. Имаме си договор, който се спазва. От икономическа гледна точка може да се търси логика в това решение, дотолкова доколкото рубли се купуват по официалния курс, а не на черно както се случва сега в Русия”, обясни той.

По думите му ЕС води преговори с „Газпром” за общо купуване на газ, а не с цел да помага на България.

„Ще се купува на еднакви условия, ние сме малък консуматор. По-големи договори, означават и по-добри цени”, каза още Василев.

Министърът изрази уверение, че новият шеф на БНБ ще бъде номинацията на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров.

„Той е по-добрият кандидат и вярвам, че ще спечели”, уточни той.

Повече вижте във видеото. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.