Това обявиха здравните власти на брифинг в сряда

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април. Това обявиха здравните власти на брифинг в сряда.

Така на практика животът ни се връща такъв, какъвто беше преди 2 години. От 1 април маските няма да са задължителни дори на закрито, пада изискването за спазване на физическа дистанция, няма да има ограничение в броя хора, които могат да се събират на едно място, подновява се изцяло дейността във висшите училища, подновяват се свижданията в болниците, отпада изискването работодателите да осигуряват по възможност дистанционна работа на 50% от персонала. 

Остават обаче сроковете за карантината - при заразени тя ще е 10 дни, а при контактни - 7, както и сега.

"В България, след поредицата от разхлабване на мерки, е време да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 г. Много държави вече го направиха. От 1 април 2022 г. България вече няма да бъде в извънредната епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки в страната", каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Маските на закрито падат, отменят още ограничения

"Много хора загубиха битката с COVID, връщането към нормалността е относително. Много хора имат постCOVID симптоми в продължение на месеци. Пострадаха и много отрасли. Около 100 милиона души загубиха работата си по време на пандемията. Тя се отрази и върху образователната система", добави министърът. 

Кои мерки остават в следващите 3 месеца

За срок до три месеца след отмяната на епидемичната обстановка остават в сила да действат следните мерки:

- възможността на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагорпиятни условия;

 - продължава се действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност, е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка.

"Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред четирите страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

COVID-19: Ще носим ли маски и след 1 април

„По отношение на носенето на защитни маски - имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струрпване на много хора на открито и за хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дизенфектанти”, добави той.

Какви правила ще важат за влизане в страната

Остава граничният здравен контрол. От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на документ на граничните пунктове. Ще се изисква един от валидните цифрови сертификати, които действат и към сегашния момент - за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ.

Отпада изискването за трите цвята по зони за държавите и ограничението за недопускането у нас на лица от страни в червената зона.

Структура на работата на лечебните заведения

Нов законопроект предвижда възможността министърът на здравеопазването да въвежда противопидемични мерки извън обявена притивоепидемична обстановка. Те няма да бъдат същите, както досега. Няма да са свързани с възможността за ограничаване придвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или спирането на обекти. Не може да се включва забрана за влизането в страната на граждани на други държави.

Законът предвижда запазването на структурата на лечебните заведения с така наречените COVID отделения. Остава и възможността за поддържане на готовност извън отделенията болниците да се преструктурират за лечение на пациенти с коронавирус.

Лицата, които са болни или контактни, подлежат на карантина. Това важи за всички заразни заболявания.

За възнагражденията за медиците

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров добави, че се водят преговори за начина, по който ще продължи изплащането на възнагражденията на медицинските специалисти. 

„Всички с нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален ритъм на работа, моментът, в който ще дадем възможност на колегите отново да получават своите възнаграждения на база свършена работа. Сега ще имаме в наследство плащания, свързани с извънредното положение. Тези пари осигуряваха фонд "Работна заплата" в много лечебни заведения. Нашите предложения са за компенсиране и отпадане на тези плащания, както и насочването на усилията към полагането на положителни първи стъпки в това отношение.  Задачата, която стои пред нас, е да подсигурим заплащането и доходите на българските лекари. Може би другата седмица ще подпишем анекс. Поставяме началото на стратегия, в която България трябва да се справи с кризата, пред която сме изправени в здравеопазването", добави д-р Маджаров. 

Учениците се връщат в клас без тестове за COVID-19

Заплащането за поставена доза ваксина към личните лекари не отпада, тъй като не е свързано с извънредната епидемична обстановка. Тази дейност остава и ще бъде заплащана, както досега.

Личните лекари няма да могат да издават направление за PCR тестове след 1 април, стана ясно още по време на пресконференцията.

За ваксинационната кампания

Министърът на здравеопазването коментира още, че е нормално е да има заболели дори в страните с високо ваксинационно покритие.

„Можем обаче да предотвратим сериозните последствия. Продължаваме информационната кампания за ваксинацията, която се казва "Плюс мен". Това е първата по рода си толкова мащабна кампания. Длъжници сме на хората - да предадем посланията, основани на науката, в достъпен вид. Кампанията има собствен сайт- https://plusmen.bg Там е достъпно всичко за ваксините и ваксинацията. Има изчерпателна информация за ваксинацията и на децата, на жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмачки. Материалите в сайта са базирани изцяло на научни данни и са изготвени от експерти в различни сфери. Апелирам пандемията да не се използва с политически цели”, уточни Сербезова.

По думите й COVID-19 ще остане известно време с нас и ние трябва да се научим да живеем с него и да лекуваме, дори извън извънредна епидемична обстановка.

Евентуално връщане на мерки ще се основава само на епидемиологични критерии, стана ясно още от думите на министър Сербезова. След отпадане на ограниченията, ще има мониторинг в продължение на месец, за да се види въздействието на тази промяна, каза още тя.

"Около 30-50% от хората ще продължат да носят маски, защото така ще се чувстват по-добре. Ще наблюдаваме какво ще е поведението на хората в България. Ще се наблюдава как промяната се отразява върху разпространението на инфекцията. Извънредната обстановка трябва да бъде заменена от по-добре таргетирани интервенции", коментира още тя. 

Осигуряването на медикаменти за лечебните заведения

Има достатъчни количества от необходимите медикаменти, увериха властите. Плащането на тези лекарства от държавата не е обвързано с епидемичната обстановка, но е обвързано с евентуално обявяване на край на пандемията от СЗО. Ако това се случи, за нашата страна няма да има възможност да осигурява лекарствените продукти по този ред.

Д-р Ангел Кунчев коментира още, че ако искаме да няма връщане назад и да сме предпазени, трябва да ваксинираме максимално голям брой хора.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.