Дебат в коалицията е имало и по-друга актуална тема - ще окаже ли България военна помощ на Украйна

Ново напрежение в управляващата коалиция заради избора на управител на Българската народна банка. 

Лидерите на партиите във властта проведоха извънредно заседание в неделя, продължило над 3 часа. А след това стана ясно, че искри между тях още има. 

“Парламентът ще вземе решение кой от двамата кандидати да бъде гуверньор на БНБ”, каза Владислав Панев от “Демократична България”. 

Андрей Гюров показа дисертацията си във Виенския университет

Доказателство за напрежението във властта даде и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Докато партньорите му си говориха в Министерския съвет, Трифонов им напомни с пост в социалните мрежи, че не са се разбирали да имат общ кандидат. И даде думата на техния – Любомир Каримански. 

“Към настоящия момент на мен не ми е известно някой да е бил упълномощен да говори от името на коалицията, тъй като ИТН сме част от коалицията. Не ми е известно да е имало среща, на която съответните коалиционни партньори да са посочили един от двамата кандидати като фаворит”, каза в Каримански. 

Трифонов за БНБ: Управляващата коалиция няма единен кандидат

Повод за острата реакция на „Има такъв народ“ са и думи на председателя на Народното събрание Никола Минчев в ефира на NOVA - за това, че коалицията си има претендент за поста на нов гуверньор. 

“Г-н Каримански не е кандидат на управляващата коалиция. Напротив – по-скоро Андрей Гюров е кандидатът на управляващата коалиция”, каза председателят на НС Никола Минчев.

Въпреки спора за БНБ – като участник във властта от „Демократична България“ увериха, че няма повод за притеснения и коалицията е стабилна. 

Дебат в коалицията е имало и по-друга актуална тема -и скането на ДБ България да окаже и военна помощ за Украйна. 

Спешен коалиционен съвет събра управляващите в неделя

“Нагласите в коалицията са ясни за всички. Ясно е, че БСП е против оказване на военна подкрепа за Украйна. Според мен имаше леко сближаване на позициите и ще можем в следващите няколко седмици да намерим сравнително консенсус по темата”, поясни Владислав Панев.

Стопени ли са ледовете между партиите в управлението, ще стане ясно в пленарната зала, когато се гласува и новият шеф на БНБ, и изпращането на оръжия за Украйна. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.