Експертиза от проф. дмн Ивайло Търнев, началник на Клиника по нервни болести в УМБАЛ „Александровска”

Афазия произтича от увреждане на езиковата част на мозъка, обикновено лявата страна. Това увреждане може да бъде резултат от инсулт, нараняване на главата, мозъчен тумор, някаква инфекция или деменция.

"Възникването на афазия не е рядко. Има много различни форми на болестта - осем. То бива придобито или вродено нарушение. Афазията може да се получи в различна възраст", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS проф. дмн Ивайло Търнев, началник на Клиника по нервни болести в УМБАЛ „Александровска”.

Той добави, че рядко се среща афазията в по-ранна възраст, но предимно в напреднала.

"Това не е болест, а симптом. Възможно е процесът да бъде овладян, но зависи и от причината, ако е от съдово обусловените афазии, може да се разчита на възстановяване", заяви проф. Търнев.

"При дегенеративните афазии трудно може да се възстанови пациентът. Много често първият симптом е трудното намиране на точната дума от човек, назоваването най-често се наблюдава като проблем", отбеляза специалистът.

Проф. Ивайло Търнев посочи, че при лечение се цели да се подобри кръвообращението в мозъка, когато афазията е съдово обусловена, а при дегенеративната се търси забавяне на процеса.

Лекарят препоръча като профилактика и превенция да се упражнява мозъкът с различни по вид задачи, също така е важно здравословно хранене и физическа активност.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.