Цените у нас са по-високи, защото държавата взима 1/6 от всичко, което ядем, казват от Сдружението

Сериозно поскъпване на храните у нас. Очаква се обаче това да не е таванът. Дали и у нас ще се наложи да има лимит при закупуването на определни продукти – Яна Иванова, председател на Сдружение "Храни и напитки".

За нея е неразбираемо, че се говори за спекула. "Раздаването на пари само долива вода в инфлационния процес. Цените у нас са по-високи, защото държавата взима 1/6 от всичко, което ядем. В 24 от 27 държави ставката за храните е намалена, затова призивът ни е и тук да се случи. Това е социален продукт, има право да се намали ДДС - oт 20 на 9%", посочи тя. И уточни, че отказът е обоснован с 1 млрд. лева загуба за бюджета, но сметките са на базата на миналогодишните цени.

"Приходите няма да намаляет, ще се изсветлят осигуровките и сивата икономика", отбеляза Яна Иванова.

Какви ще са цените на агнешкото и козунаците за Великден

По думите й цената на газа се отразява на торове, както и при производство на амбалаж от стъкло. "Има противоречива информация за посевите и реколтата в Украйна, тепърва това ще влияе на цените. Става дума за борсови стоки, затова цените нарастват. Няма да има недостиг на олио, защото имаме структура като украинското земеделие. Верижно със зърнените култури поскъпват и други, защото са свързани. От слънчоглед съставки има и в детски пюрета например", обясни тя. И допълни, че и опаковките се вдигат, тъй като са от пластмаса, а и кенчетата също поскъпват.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.