Оценката е за спазването на човешките права и за корупцията у нас

Държавният департамент на САЩ с оценка за спазването на човешките права и за корупцията в България. Изводът е, че страната ни има значителни проблеми и в двете области. Докладът на държавния департамент е за 2021 г. В него се анализира ситуацията в 198 държави.

В голямата си част написаното засяга изминалата 2021 г. Още в началото е обърнато внимание и на сегашното правителство - че властите у нас са предприели стъпки за преследване и наказания за служители, нарушили човешки права, или участващи в корупционни схеми. Но „действията са недостатъчни и безнаказаността е проблем”.

Държавният департамент на САЩ с доклад за човешките права у нас през 2021 г.

От Министерския съвет отказаха коментар. Такъв дойде от президента Румен Радев. „На всички ни е ясно, че ще отнеме много време и усилия, докато се справим с отхвърления от българските избиратели порочен управленски модел.Това няма да стане нито за един ден, нито за един месец. Но изисква непрекъснати ежедневни усилия”, подчерта държавният глава.

В доклада се обръща внимание на това, че през август главният прокурор е докладвал пред Народното събрание, че 12 от 15-те разследвания за полицейско насилие при антиправителствените протести през 2020 г. са прекратени поради липса на доказателства.

Цитиран от Държавния департамент на САЩ е и вътрешният министър Бойко Рашков - че не всички замесени служители на МВР са били идентифицирани.

Името му е споменато и в друг контекст - когато пред националното радио обяви, че би уволнил двама водещи на сутрешен блок, ако е техен шеф. Което пък доведе до  размяна на реплики в парламента

„В Доклада на САЩ е споменавано и вашето име. Тези доклади констатират незаконни арести. Тези доклади констатират саморазправа с медии. Предвиждате ли, г-н Рашков, различно поведение?”, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ силовия министър.

„Да, моето име е там и в друг контекст. Не се притеснявам, че там е споменато и моето име във връзка с противодействието на купуването и продаването на гласове в нашата страна по време на изборите миналата година. Ако смятате, че това е отрицателно явление, кажете го”, призова Рашков.

В доклада се споменават и твърденията за нерегламентирани обществени поръчки и авансово преведени суми за все още неизвършени дейности. От Българския хелзинкски комитет отчитат, че за поредна година има забележки за несвършена работа.

„Доста обхватен, доста подробен, макар и кратък и синтезиран. За нас той правдиво отразява положението с правата на човека в България”, обясни Радослав Стоянова от Българския хелзинкски комитет.

 

 

Следващият доклад ще бъде точно след година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.