В цялата страна са били задействани сирените за въздушно нападение

Русия отново удари Киев с крилати ракети. Москва каза, че са атакували завод за военна техника, а ударите в столицата щели да продължат, ако Украйна отново нападне населени места на руска територия. Украинците видяха в обстрела на Киев отмъщение за потопения ракетен крайцер „Москва”. Президентът Зеленски поздрави украинците с успешната отбрана на родината по повод 50 дни от началото на войната. И отново каза, че Украйна ще се защитава докрай срещу агресията на руските окупатори.

Зеленски към украинците: Трябва да сте горди, че устояхте 50 дни на руските атаки

Охранителни камери записаха момента на мощните експлозии в Киев. Според руското военно командване с модерни оръжия, изстреляни от кораби, е била поразена фабрика за ракети.

Това бяха най-големите експлозии в Киев от две седмици. Москва казва, че украинската армия е извършила нападения на руска територия. Ако това се случело отново, щяло да има нови удари срещу столицата.

Потъна руският военен кораб „Москва”

„След взрива на първите две ракети, доста време се крихме, защото решихме, че може да има и още. Когато накрая излязохме, видяхме третата ракета. Избухна много ярко. Спукала е гумите на буса, пробила е каросерията. Чух, че някои от хората наоколо също са пострадали”, разказва Кирил Костенко, който е станал свидетел на експлозиите.

Медиите в Украйна и Полша обвиняват Москва, че сами инсценират инциденти, за да засилят възмущението на своите граждани срещу Украйна. Големите информационни агенции казват, че не могат да проверят твърденията на двете страни. А Полша влезе в спор с Русия по още една тема. Москва обяви, че са убили десетки полски наемници в Украйна.

"Ракетните войски на Русия ликвидираха край село Изюмско в Харковска област група наемници на полска военна компания. Унищожени са до 30 полски наемници", обяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Полското правителство каза, че не съществува такава военна компания. Нямало и убити поляци във войната. Посланикът в Украйна заяви, че Москва лъжат за всичко. Дори за неща като буря в Черно море, която потопила крайцера им 'Москва'. Времето било спокойно, което всеки можел да провери, казва посланик Чихоцки.

По-рано украинските власти обявиха, че крайцерът е бил ударен с две ракети. Москва обаче отрече и обяви, че са се възпламенили боеприпаси на борда, след като моряк e пушил на него.

„Потъването на крайцера „Москва“ съвпада с ожесточаване на ударите в Украйна. Може би това е ответна реакция”, коментира Любомир Бояджиев, който е международен редактор в NOVA.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.