Как е изглеждала страната ни в очите на западните пътешественици

146 години след като пуква първата пушка на Априлското въстание, отправяме поглед към спомените от тогава. Но не към тези в книгите, а към тези, запечатани върху географски карти. С неточни разстояния, липсващи населени места и местности, понякога създавани дори с цел пропаганда, от старите карти научаваме как е изглеждала България според съвременниците на събитията около въстанието.

Датата е днешната. Годината - 1876. Българският народ готви въстание срещу Османската империя. Избухва преждевременно в Копривщица. И макар да завършва неуспешно, отзвукът от бунта на българите и начинът, по който е потушен, достига Западна Европа и Русия. А малко по-късно избухва и Руско-турската война.

146 години от Априлската епопея

Колекционерът на книги Росен Петков, притежава над 10 хиляди броя - старопечатни издания и редки тиражи. Докато разучава техните корици, хартия и илюстрации, в част от историческите книги открива карти на местности и битки. Такива, каквито авторите им са си представяли тогава. Или такива, каквито искали ползвателите им да си представят.

„В Османската империя умишлено не се е толерирало печатането на карти, защото са се опасявали, че при евентуални военни действия те могат да бъдат използвани. Картите са изработвани във Виена, Будапеща, в Лайпциг”, обяснява колекционерът.

Музей в Плевен пази снимки от посещенията на космонавтите Гагарин, Терешкова и Иванов

Не просто карти, а своеобразни учебници по история. Така Росен Петков определя картите изработени от руските войски в периода на Руско-турската война. Те разкриват логистиката на войната. Различните подходи, които войските прилагат, за да изненадат врага. Начини на съпротива, предвижване в колона, подлъгващи акции. Показват колко сложно и дълго са се дебнели двете армии, как успехът често е бил на кантар, но най-вече разкриват саможертвата на българското опълчение.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.