На литургията по традиция, се четат текстове от Евангелието на 11 езика

Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, отслужва празничното богослужение за т. нар. Второ Възкресение Христово в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя".

На празничната литургия, по традиция, се четат текстове от Евангелието на 11 езика, посветени на Възкресението на Божия син - Иисус Христос. Това се случва само на този ден и така църквата символизира своето единство. 

В богослужението участваха отец Николай Георгиев - предстоятел на катедралата "Св. великомъченица Неделя", свещеници от Софийската епархия и от храма, представители на Руската и на Румънската православна църква у нас. Те прочетоха текст от Евангелието на руски и на румънски език, съобщшава БТА. 

Храмът беше изпълнен с много вярващи, дошли заедно да почетат Възкресение Христово - Великден, наричан празник на всички празници.

Възкресение Христово, или Великден, е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.