С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл

На втория ден след Великден, според православната традиция, започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Известна е още като седмица на обновлението, защото донася просветление за вярващите и надежда за вечен живот.

В катедралния-храм „Св. Александър Невски” денят започна с утринната служба. Това е най-тържествената и радостна седмица, през която се празнува радостта от Христовото възкресение. Приема се, че небесата за затворените и небето и земята са едно. Песнопенията разказват за това как Иисус Христос възкръснал от мъртвите и със смъртта си е победил смъртта.

От днес до събота всеки от дните се нарича светъл, а неделята е посветена на Тома - апостолът, който не повярвал в това, че Иисус е възкръснал, докато не го видял с очите си. Светлата седмица завършва с Томина неделя. На този ден се почита паметта на свети Тома, един от учениците на Иисус. 

"Тази светлина с възкръсналия Господ даде на целия свят, на цялото човечество. Светлина, която няма такава и в земния ден. Това е божествена светлина", каза свещеник Костадин Гаврилов.
Богослуженията припомнят за първите дни на възкръсналия Иисус и срещите му с неговите ученици.

През целия ден към храмовете се отправиха вярващи, с мотива за по-добри дни.
Промяната, казват духовниците, започва първо в сърцето.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.