Виж какво още казаха енергийният експерт Иван Хиновски и икономическият анализатор Кузман Илиев

„Газпром" спира доставките на газ за България. Във вторник в „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, се казва още в изявлението. По думите на говорителя на кабинета Лена Бориславова премиерът и вицепремиерът са запознати със ситуацията, а причина за паника и притеснения няма.

Русия спира доставките на газ за България

Темата коментираха енергийният експерт Иван Хиновски и икономическият анализатор Кузман Илиев в студиото на „Здравей, България”.

„Това е наказателна акция от страна на Русия, която цели да получи политически дивиденти, като наказва страна от ЕС с минимални икономически щети. Това е т.нар. „най-добър икономически модел на наказания”.

„Чувам анализи, че зад нас са ЕС и Европа, но в случая ЕС не може да ни помогне по никакъв начин, освен да ни окуражават”, каза още той.

Експерт: Имаме 17% запаси на природен газ, да ги пазим като очите си

„Проблемът е на глобално ниво. Дори да изградим инфраструктурата и Европа да направи терминали, с които да регазифицира втечнения газ, който идва с кораби, в световен план няма свободни капацитети”, коментира Кузман Илиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева