Той беше обявен за неделя

Извънредният Коалиционен съвет, който се очакваше да се проведе в неделя, се отлага. Това съобщиха източници на NOVA.  

Съветът ще се проведе във вторник. Партиите в управлението ще обсъждат дали ще има компенсации на бизнеса заради очакваното увеличение на цената на газа и дали ще изпратим оръжие на Украйна.

По-рано днес министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер от „Продължаваме промяната” заяви, че въпреки различията, предсрочни избори няма да има. България може да води нови преговори с „Газпром“ – само в рамките на обща инициатива през Европейския съюз.

Отпор от коалиционните партньори срещна заканата на Корнелия Нинова - БСП да напусне коалицията, ако България изпрати оръжие на Украйна.

„Дали това е отговорната политическа позиция в този момент”, попита Даниел Лорер. „Да слагаме идеологически съображения пред стабилността на страната? Аз съм убеден, че ние ще намерим формула, в която да продължим да работим”, заяви още Лорер.

Увереност, че парламентът ще даде зелена светлина за военна помощ на Киев, дойде от „Демократична България”.

„България в този момент трябва да подпомогне Украйна в борбата й срещу агресора. С всички средства, включително и оръжие. България е парламентарна република и Министерският съвет трябва да изпълнява решението на Народното събрание”, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

БСП обаче остават твърди в позицията си.

„Нашата позиция остава непроменена”, заяви Явор Божанков.

Зачестилите сътресения в коалицията по основни теми отвеждат и до въпроса за нови избори.

„Не мисля, че това е вариант в близко бъдеще”, каза Даниел Лорер.

Заплита се и интригата по оста президент - „Продължаваме промяната” след критиките на държавния глава към кабинета и действията на тема Украйна.  

„В ситуация на такава икономическа атака срещу страната, не можем да се делим на леви и на десни, млади и стари, русофили, русофоби. Това е позиция, която очаквахме от българския президент. Вместо това ние чухме позиция на страх, разединение на въпроси на кого служим”, коментира Даниел Лорер.

След извънредно заседание на парламента в сряда ще стане ясно и решението - ще изпрати ли България оръжие към Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.