Различни позиции в парламента трябва ли да се приложи подобна санкция

Ембаргото върху руския петрол ще се отрази и на крайния потребител, смятат експерти. В парламента политическите партии застанаха на различни позиции за това трябва ли страната ни да приложи подобни санкции срещу Русия.

Ембаргото върху руския петрол няма да доведе до криза с цените само според „Демократична България”. Останалата част от коалиционните партньори обяви, че страната ни трябва да е солидарна с Европа, а тази част от санкциите срещу Русия трябва да се обсъди.

В интервю за „Медиапул” обаче държавният представител в „Лукойл” обяви, че има опасност бургаската рафинерия „да спре да работи, ако ембаргото върху руския петрол стане факт”.

Експерти са на мнение, че доставките на петрол от други страни могат да доведат до сериозен скок в цените на горивата.

Страната ни може да се справи и без руския петрол, смятат от „Демократична България”.

„Рафинерията в Бургас може да преработва всякакъв петрол - не само руски. Техният проблем, е че доставките трябва да минават през Босфора и евентуален проблем, заради претоварване, може да доведе до забавяне на доставките”, обясни Владислав Панев от ДБ.

По-обрани в позицията си бяха останалата част от коалиционните партньори. Дали да спрем кранчето на петрола от Русия било въпрос на преговори.

„Подлежи на разговори. Знаете, че това нещо ще се обсъжда от премиери на Европейски съвет, ако те преценят, че трябва да има още действия аз не виждам защо не се включим в тях”, коментира Атанас Михнев от ПП.

„Надявам се, че за всичко това ще бъде постигнат един консенсус, от който България ще има максимум интерес”, добавя Станислав Балабанов от ИТН.

Твърдо против ембаргото е позицията на „Възраждане”. „Категорично сме против, вие виждате, че тези хора, които ни управляват, в момента на практика убиват българската икономика. Те правят едно колективно политическо национално самоубийство, защото така им казва Урсула фон дер Лайен, Джоузеф Байдън”, подчерта Костадин Костадинов от „Възраждане”.

Според експерти обаче лишаването от руския петрол би довело до криза. „Лично аз смятам, че България има право да поиска изключение. За какъв период - вече е въпрос на преценка, но ако това не се случи, би било притеснително. По-скоро в много кратък срок трябва да адаптираме нашите доставки в следващите седмици”, обясни Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация. 

Още преди приемането на санкциите цените вече скачат, твърдят експерти. Да плащаме по 4 лева за гориво обаче е малко вероятно. „Пазарите реагираха пред последните няколко дни, особено днес, стръмно към повишение и особено за готовите продукти - дизел и бензин. Ще има повишение стотинка, две, може би 5, но в никакъв случай не виждам 4 лева. Нека да бъдем сериозни - 4 лева е непосилно не само за българския пазар - това ниво би било непосилно за европейската икономика, като цяло”, добави Тодоров. 

От петролната асоциация са на мнение, че държавата трябва час по-скоро да потърси варианти за алтернативни доставки и посочват, че варианти за внос имаме от Мексико, Венецуела и Саудитска Арабия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.