Те прогнозират покачване на цената на хляба

“Ако не получим компенсации за електроенергията за месец май, за предстоящия месец юни, компенсация за новата цена на газа, както и започване на разговори за отпадане на ДДС - рискуваме България да остане без хляб в някои райони”. Това заяви в студиото на “Здравей, България” Марияна Кукушева от Национален браншови съюз на хлебарите.

Има производители, които нямат комбинирани пещи и работят само на газ. Ако липсва гарантирана доставка на газ, те няма да могат да работят, обясни Кукушева.

“Живеем и работим в условия на безмяра и на вяра, защото не знаем какви разходите, които днес имаме, какви ще бъдат утре”, каза още тя и прогнозира, че цената на хляба ще скочи още. 

Според Росен Иванов, управител на малък цех за хлебни изделия в горнооряховското село Първомайци, цената на насъщния трябва да се повиши с 20-25%, за да могат производителите да продължат работа. 

“Електроенергията поскъпна с около 150%, брашното - с около 30, олиото - със 100. Всичко това налага ние да повишим цената”, обясни Иванов.

Вижте повече във видеото.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.