Темата предизвика бурни скандали в парламента

"Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество азерски газ преди връзката да бъде финализирана". Това каза премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента. 

„Това показва, че когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка”, заяви министър-председателят от парламентарната трибуна. 

КЕВР решава за цената на природния газ за май

"В момента сме в безпрецедентна криза. Тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза, дойде войната, минахме през пандемията и имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж", каза Петков на бизнес форум преди изслушването му в НС.

САЩ разработват мерки за подкрепа на България след спрените доставки на газ от Русия

Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво, каза още Петков. "Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, в които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци", заяви Петков.

"Правим инвестиции в човешки капитал – знаете колко STEM центрове отваряме сега. Отворихме фонда „Стамболов“, чрез който България ще инвестира в най-умните си хора, приети в топ университети, ако те се върнат да работят у нас", припомни Петков. 

По отношение на договорените два кораба с американски втечнен газ премиерът пак заяви - ще ни излезе по-евтино от руския. Но получи атака от опозицията.

Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС попита кой е доставчикът на газа от Америка и кога и от къде ще дойде той. Премиерът отговори, че ще е директна доставка, без посредник. 

„Има в момента сключен договор между „Булгаргаз” и американска компания. И двата кораба ще бъдат не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система”, увери Петков.

Атака дойде и от ДПС, които възразиха срещу закъснението на премиера за блиц контрола и отговорите му. Според лидера на партията Мустафа Карадайъ е явно, че за Кирил Петков нито Конституцията, нито законите, нито България е важна.

Не енергийната тема обаче взриви пленарната зала. А декларация на ГЕРБ-СДС, с която за пореден път поискаха оставката на правителството. 

“Абсолютно всички българи вече разбраха, че е в ход е план за унищожаване на страната”, заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. 

Скандалът се разрасна. Когато зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов отне думата на Десислава Атанасова от ГЕРБ.  

30-минутна почивка временно потуши спора. Но после дойде искане от ГЕРБ за оставката на Мирослав Иванов. Той им отговори, че няма да я даде. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.