Това се твърди в доклад на британското разузнаване

Настъплението на Русия в източната част на Донбас е загубило инерция, смята британското министерството на отбраната в редовния си доклад за развитието на войната в Украйна. Руските войски не са успели да постигнат съществени успехи, а бойният план на Москва е значително изостанал от графика, заявяват от британското разузнаване.

Според оценките на британските военни, Русия може да е загубила една трета от сухопътните бойни сили, които е ангажирала през февруари.

Великобритания твърди, че е малко вероятно да има драматично настъплението си през следващите 30 дни.

Руските части продължават да нанасят удари по цели в Донбас, а в неделя бяха поразени цели и в западния град Лвов. На този фон продължава обстрелът по металургичния комлекс „Азовстал” в Мариупол.

„Продължаваме много трудните и деликатни преговори, за да спасим нашите хора от Мариупол, от „Азовстал”. Правим това всеки ден. Руски ракетни удари в неделя бяха нанесени по Лвовска област, обстрелван беше Гляйполе, Северодонецк, Лисичанск, градове и населени места в Донецка област - цялата бруталност на окупаторите, която Украйна изпитва ежедневно, ще доведе само до факта, че руските войници, които оцелеят ще отнесат това зло със себе си в Русия”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Руските войски от град Харков са изтеглени.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.