Разговор с Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и Юлиян Петров от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

Дали през следващата учебна година има риск училищата отново да затворят врати, но не заради пандемията? Причина за това би могло да бъде увеличението на сметките за ток и парно, които вероятно ще скочат с около 40%. 

Как ще се справят учебните заведения?

"С между 10 и 50 на сто са се увеличили енергийните разходи за училищата според използваното гориво. Най-скъпо е за тези, които са на газ. Очакваме дотации от държавата", това каза в ефира на "Социална мрежа" по NOVA NEWS Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“.

Според него училищата ще изкарат до август, но трябва да бъде ясно какво ще се прави за новия отоплителен сезон.

"В детските градини положението е по-сложно - там има и разходи за храна, които се увеличиха неимоверно", добави той.

Юлиян Петров от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ заяви, че има риск училища да затворят, но това вероятно няма да се случи. Възможно е обаче да не се плащат сметки и да не се правят ремонти.

"Финансовите буфери за училищата значително намаляха. Разходите се увеличиха не в проценти, а в пъти. Нужно е да има поне 20% увеличение на парите за стандарт и 15% за увеличение на заплатите. От 10 години насам няма увеличение на средствата за капиталови разходи в образованието", каза още синдикалистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.