По-рано стана ясно, че Швеция изпраща делегация в Анкара

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че според него Турция ще одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

„Вярвам, че Турция ще подкрепи членството на Швеция и Финландия в алианса”, каза Шолц. 

Телевизията цитира и финландския президент Саули Нинистьо, който междувременно заяви, че вярва, че разногласията с Турция за присъединяването на двете страни към НАТО "може да бъдат разрешени".

Швеция обяви вчера, че ще изпрати дипломатическа делегация в Турция, която да обсъди кандидатурата на Стокхолм за присъединяване към НАТО и резервите на Турция относно предполагаемата шведска подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК).

Швеция с официално искане за присъединяване към НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи, че Турция няма да отстъпи по въпроса за присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО, след като двете страни официализираха кандидатурите си в алианса.

Ердоган каза, че делегации от Швеция и Финландия не трябва да си правят труда да идват в Анкара, за да убеждават Турция да одобри тяхното членство в НАТО. Президентът повтори, че Швеция и Финландия подслоняват хора, които по думите му са свързани с групи, определени като терористични, а именно ПКК и ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация).

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА