Президентът се срещна с кмета на града Петер Ченчер

Изправени сме пред редица кризи, като се започне от възстановяването от COVID-19, енергийния шок и руската агресия в Украйна. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с кмета на Хамбург Петер Ченчер. По думите те могат да бъдат преодолени, само ако заедно развиваме технологии, търсим нови решения и организираме производството.

Държавният глава уточни, че непосредственият проблем пред България и Германия е търсенето на диверсификация на доставките на газ и петрол. В дългосрочен план обаче това не било достатъчно, отчете Радев. Той похвали постиженията, които Германия има в новите технологии за независимост в енергетиката. 

 

 

От своя страна Ченчер посочи, че България, както и Германия са много зависими от вноса на газ от Русия. Обсъдено е как двете страни ще задоволят потребностите си от синьо гориво и какви ще са последствията от спрения внос в момента.

Радев коментира, че Хамбург е установен хъб за разработване на нови технологии в областта на зеления водород, а България има десетилетен опит в това направление. „Германия, като водеща европейска индустрия, се нуждае от много водород, а България може да го произвежда”, заяви държавният глава. И изрази увереност за ползотворно сътрудничество в тази област.  

Президентът посочи, че е важно да се задълбочава и сътрудничеството между двете страни в областта на образованието и човешките контакти. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.