Мицотакис е на официално посещение във Вашингтон

Демократичните ценности са изправени пред изпитание заради руската агресия в Украйна. Това обяви гръцкият премиер пред американския Конгрес. Кириакос Мицотакис е на официално посещение в Съединените щати, като освен двустранни въпроси акцент беше поставен върху енергийната независимост на Европа.

"Г-н Путин се стреми да създаде свят, в който властта е за силната държава, а не за малката. Свят, в който териториалните претенции се правят въз основа на исторически фантазии и се налагат чрез агресия, а не се решават с мирни договори. Свят, в който армиите, а не дипломатите уреждат споровете. Той няма да успее. Той не трябва да успее.  Град Александруполис бързо се превръща в енергиен център за целия регион. И това е важно, тъй като се стремим бързо да диверсифицираме далеч от руския газ, инвестирането в необходимата инфраструктура, която ще направи възможно вноса на големи количества втечнен природен газ, става от решаващо значение. Не само за Гърция, но и за нашите балкански съседи", посочи министър-председателят на Гърция. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.