От бранша твърдят, че скокът в цената на горивата и липсата на риба може да доведат до по-високи цени

На прага на летния сезон рибари сигнализират за криза в сектора. От бранша твърдят, че скокът в цената на горивата и липсата на риба може да доведат до по-високи цени през следващите месеци.

По думите на рибарите на Ченгене скеле високите цени на горивата могат да превърнат занаята им в луксозно хоби. Единственото спасение са субсидиите, защото в противен случай ще се стигне до драстично увеличение цената на рибата за крайния потребител.

„Всяко влизане е минимум 5-8 литра нафта. Всяка вечер правим анализи, като тези момчета от Харвард, и се оказва, че ефектът е нулев - няма риба, скъпи горива, плюс това ние не знаем как ще закупуваме горивата за лодките. Ако искат талони, както казват за автомобилите, ние какво ще показваме на лодките, или ще ходим с лодките на бензиностанциите”, пита Енчо Енчев.

„Като направим калкулация, би трябвало да поскъпне, защото не мога да купувам нафта по 3,20 лева, пък да продавам рибата по 5 или 8 лева килото, защото аз на ден хващам не повече от 2,3 кг”, обясни Яни Костов.

Рибарите призовават ИАРА и дирекциите “Морско дело” и “Рибарство” в Министерство на земеделието да обследват Черно море и да получат отговор на въпроса какво се случва с популацията на рибата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.