Експерти обсъдиха зачестяващите случаи на маймунската шарка

Светът е изправен пред страшни предизвикателства, включително COVID-19, войната в Украйна и маймунската шарка. Това предупреди ръководителят на Световната здравна организация в Женева, където се експерти обсъдиха зачестяващите случаи на маймунска шарка. 

Повече от 80 случая са потвърдени вече в Европа, Съединените щати, Канада, Австралия и Израел.  Въпреки това на този етап се смята, че рискът за широката общественост е нисък. А повечето хора, които се заразяват, се възстановяват в рамките на няколко седмици. И все пак, от Световната здравна организация предупреждават, че ситуацията с COVID-19 не трябва да ни успокоява.

Експерти предупреждават: Маймунската шарка може да доведе до ограничения за пътуване

"Потвърдените случаи са намалели значително от пика на вълната Омикрон през януари тази година. А съобщените смъртни случаи са на най-ниските нива от март 2020 г. В много страни всички ограничения са премахнати и животът изглежда много като преди пандемията. Означава ли това, че е свършило? Не, със сигурност не е свършило. Знам, че това не е посланието, което искате да чуете, и определено не е посланието, което искам да предам", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. 

Според епидемиолога и здравен министър на Германия Карл Лаутербах разпространението на маймунска шарка е толкова необичайно, че трябва да го вземем предвид.

"Трябва да отговорим на въпроса дали вируса се променил, или ще имаме работа с разпространение, подобно на предишните. Трябва да действаме организирано, за да предотвратим глобално разпространение”, категоричен беше той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.