Окончателната цена за юни трябва да стане ясна до края на тази седмица

България получи първия танкер с американски втечнен газ. От Министерството на енергетиката обявиха за NOVA, че синсьото гориво е пристигнало и вече се разтоварва.

Информацията, че американският втечнен газ е подранил с няколко дни дойде от вицепремиера Асен Василев. В специално интервю за NOVA, той не влезе в детайли къде ще акостират. 

“Доколко аз знам се разтоварва в момента и ползваме газа от там”, каза вицепремиерът. 

Експерти обясниха за NOVA, че отнема около 18 часа, за да може да се източи синьото гориво от кораба. Около нас с терминали разполагат Гърция и Турция.

Асен Василев: Вече използваме втечнения газ от Америка 

“Постъпва втечнен газ на терминал, но не както всички очаквахме на терминал в Гърция, а на един от терминалите в Турция се разтоварва, като има временна спогодба, тъй като ние нямаме междусистемна обвързаност”, обясни енергийният експерт Васил Начев. 

Южната ни съседка има 4 точки, където е възможно разтоварването, строят и пета. Големият въпрос сега е дали цената на природния газ у нас ще падне. За юни „Булгаргаз” предложи тя да е в размер на 141,28 лв., което е с около 20 лева по-евтино от май или около 13 на сто

“Всяка прогноза би била спекулативна, тъй като ние не знаем параметрите по този макар и временен договор, по който влиза газ и можем единствено да гадаем. Да, знаем колко е референтната цена на „Хелихъб”, знаем и какви са транспортните разходи, всички тези неща са известни, въпросът е каква е премията”, поясни Начев. 

Мика Зайкова: Мерките са нищо, но от сърце, те не са финансово обезпечени

Бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков остава песимист, че чрез втечнения газ ще постигнем обща по-ниска цена от досегашната.

“При каквито и да е акробатики, финансови и физически, цената на природния газ ще расте, ако се доставя по друг, различен от досегашния начин”, категоричен бе Божков. 

Окончателната цена за юни трябва да стане ясна до края на тази седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.