Той е бил със счупен череп

Пострадалият играч от националния ни отбор по футбол – Тодор Неделев, е претърпял операция през нощта. Състоянието му е стабилно след тежката катастрофа в Тбилиси. Той е пътувал на последната седалка при инцидента, който сполетя българските футболисти в Грузия.

Националите били ескортирани с два автобуса, когато в грузинската столица завалял силен дъжд. Самата катастрофа станала в тунел при хлъзгава настилка, където двата автобуса – с футболисти и делегация, са се ударили един в друг. Тодор Неделев е бил на задната седалка в първия автобус. Парче счупено стъкло се забило в главата на футболиста. Добрата новина е, че е опериран успешно и вече е извън упойка.

Неделев бил със счупен череп, но към момента е стабилизиран, увери пресаташето на Българския футболен съюз Виктор Игнатов, и трябва поне една седмица да остане под лекарско наблюдение. 

Кошмарът за българските национали започва малко след като кацнали на грузинска земя. Футболистите и делегацията се качили в два отделни автобуса и тръгнали към хотела. Разразила се мощна буря. „Валежът беше много силен. Движейки се по пътя към хотела, трябваше да минем през един тунел, в който впоследствие установихме, че и асфалтът е доста изтъркан“, спомня си пресаташето на БФС.  Именно там се стига до тежка катастрофа между двата автобуса. Вторият в колоната се удря в задната част на първия, който спрял рязко. Игнатов не коментира дали е имало превишаване на скоростта от страна на шофьорите. Това тепърва ще е обект на разследването от грузинските власти, обясни още той.

„Имаше отчупено парче от черепа, което беше навлязло навътре и се наложи операцията, за да може да бъде коригирано”, обясни той. Съотборниците на халфа са в шок. Според пресаташето на БФС за живота на Тодор Неделев все още има непосредствена опасност, а най-оптимистичните прогнози са след 3 месеца той да бъде възстановен. 

В клуба на халфа посрещнаха новината за катастрофата със свито сърце. 
Според тим мениджъра на Ботев Неделев е боец на и извън терена. „Тодор Неделев е една икона на Ботев Пловдив. И ние всички се молим за неговото здраве – да оздравее първо и го чакаме да се върне", каза той.
Приятелката на Тодор Неделев Анита Терзийска призова в социалните мрежи за съпричастност. 
А съотборниците на футболиста в националния отбор все още са в шок.

Според здравните експерти инцидентът е криел рискове по много причини. „Голямо количество стъкла в областта на главата засяга очи, засяга важни нерви в областта на лицето“, каза пред NOVA лекарят Александър Симидчиев и добави, че България е готова да осигури помощ при транспортирането на футболиста на „Ботев“ (Пловдив) у нас. Страната ни е готова и да изпрати специалисти към Грузия.

Тежка катастрофа с националния отбор по футбол, има ранен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Припомняме, че инцидентът стана напът от аерогарата към хотела на "лъвовете" в столицата Тбилиси. Националите били разделени в два по-малки автобуса според изискванията на УЕФА и се движели с полицейски ескорт.

Гено Даскалов от спортната редакция на NOVA обясни, че практиката при такива пътувания винаги е в един автобус да се возят футболистите, а придружаващите ги лица – в друг.

В официална позиция от БФС изказаха благодарност за бързата реакция на медиците и посолството ни в Грузия. Добавиха, че състоянието на Неделев ще бъде следено плътно от лекаря на националния отбор Бисер Бочев.

Психолозите казват, че възстановяването от шока на родните футболисти налага намеса на специалист. Остава и въпросът дали мачът с Грузия от Лигата на нациите утре трябва да се играе.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.